Kerstproeverij met heerlijke producten van Hoeve Kazan

De tijd vliegt voorbij en drukte alom. Sinterklaas is net het land uit, de kerstborrels staan alweer op je te wachten. De laatste afrondingen op het werk, want het moet nog ‘ff’ af, een vergadering moet nog even ingepland worden voor het einde van het jaar…

En ondertussen spookt die vraag in je hoofd ‘wat eten we met kerst’? En met wie? Zijn we gezellig samen, of met de familie, of een grote groep vrienden… wat zet ik op tafel? En o ja, ik wil ook niet de hele dag in de keuken staan…

Laat je verrassen en inspireren bij de ‘kerstinspiratiemiddag’ bij Hoeve Kazan. We maken een paar feestelijke vleesgerechtjes die u kunt proeven.

Stoofpannetje van biologisch vlees

Een heerlijke stoofpot, carpaccio, een soepje, rosbief…. of toch iets met lamsvlees? Een mooie bout (of een stukje daarvan)? Of een rollade? Kortom, keuze genoeg!

We hebben de afgelopen tijd ons assortiment ook verder uitgebreid met een paar mooie tafelzuren van Lepelboom. Honing van De Koning, speltpasta uit de Hoekse Waard, heerlijke olijfolies van GreenBites. De producten  zijn allemaal of biologisch of op een andere manier duurzaam geproduceerd. Ook hiervan is zaterdag te proeven!

Zaterdag 9 december ben je van harte welkom op deze proeverij.

Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er doorlopend hapjes.

De keuken is lekker warm en helemaal in kerstsferen,

                                laat u lekker verwennen door sfeer, smaak, geur en gezelligheid! 

We proberen alles op voorraad te hebben, maar zoals het gaat bij een koe: bepaalde delen zijn er beperkt dus op = dan op. De voorraad wordt voor de kerst nog aangevuld en dus hoeven we je (hopelijk) niet teleur te stellen.

Voor iedereen is er een fleurig presentje: u moet even aan het werk rond de kerst, maar dan hebben de vroege vliegende voorjaarsvriendjes er heel veel aan!

De openingstijden rond de kerstdagen en oud& nieuw:

  • donderdag 21 december 13.00 – 17.00 uur
  • vrijdag 22 december 13.00 – 17.00 uur
  • zaterdag 23 december 9.00 – 17.00 uur.
  • vrijdag 29 december gesloten,
  • zaterdag 30 december 9.30 – 15.00 uur: de koffie staat klaar met lekkere oliebollen!

Vakantietijd

Heerlijk, het is vakantietijd. Het weer werkt niet erg mee, hoewel we niet echt mogen klagen! Afgelopen week hebben we nog wat gras gewonnen voor de winter. De koeien lopen lekker buiten, de schapen en lammeren zijn vandaag gescheiden van elkaar, ze zijn opmerkelijk rustig…

We hebben de afgelopen week hard gewerkt! De parkeerplaats is helemaal opgeknapt en uitgebreid. Het is echt supermooi geworden, we zijn er helemaal trots op! Vandaag en morgen gaan we het hek erom heen plaatsen. De beukenhaag kan pas in oktober worden geplaatst. Ook komt er een hek en een bruggetje naar de boomgaard, zodat deze bereikbaar is om even in te lopen of binnenkort: appels te plukken.

Vanaf afgelopen week kunt u op de site overdevloerbijdeboer.com stemmen op onze boerderij, we willen kans maken op een mooie make over van onze boerderijwinkel. Deze is natuurlijk prachtig in de basis en we zijn er zeker trots op, maar we willen net een stapje meer, mooier, beter, fijner.. Een verbinding met de mooie keuken zou geweldig zijn! Meer ruimte voor nog meer lekkere streekproducten maar ook: lekker koffie drinken, krantje lezen, streekboodschappen doen, ff rondje buiten over het erf.

Op dit moment wordt er ook hard gewerkt achter de schermen aan een nieuw jasje voor Hoeve Kazan, spannend en ook erg leuk om weer zo intensief bezig te zijn met ons bedrijf.

Onlangs had ik het eerste ‘Benefiet voor de Kieviet georganiseerd. Een heerlijk diner met streekproducten gemaakt door Martijn Postma (Boerin & De Kok) ten behoeve van de weidevogels! De Vogelbescherming vond het zo’n goed initiatief, dat ze de opbrengst hebben verdubbeld! Maar liefst € 1.200 mochten we overhandigen aan de voorzitter van de Agrarische Natuur Vereniging Amstelland voor een mooi weidevogelproject. Fijn om te organiseren en fijn dat er zo’n mooi bedrag is opgehaald! Het was een zeer geslaagde avond, met zeker een vervolg voor volgend jaar!

De resultaten waren van het weidevogelseizoen waren wisselend: goed gaat het met de grutto’s: bijna 140 broedparen, met een uitkomst% van 75%. Predatie is een grote tegenvaller… vossen, buizerd, sperwer, bunzing. Slecht gaat het met de kievit… ze broeden wel, maar de uitkomsten zijn dramatisch. De adviseurs buigen zich over probleem en oplossing. Volgend jaar andere aanvullende maatregelen nemen?

Nog even een kleine noot: de winkel is op vrijdag 4 augustus en op vrijdag 11 augustus gesloten! De zaterdagen zijn we wel gewoon geopend!

 

Open dag 2016

Ineens realiseer ik me dat op de website nog geen aandacht is geweest voor de open dag van zaterdag 18 juni. Er stond nog gelukkig nieuwjaar… Nou, het is duidelijk alweer even geleden dat ik me kon wagen aan een nieuw blog of nieuwsitem. Af en toe op Facebook plaats ik een update als ik er aan denk: te weinig, het zit duidelijk nog niet helemaal in het systeem. Nu ook weer bedenken welke handelingen ik moet doen om dingen op de site te veranderen en plaatsen, etc.

Open Dag (Lekker naar de Boer) zaterdag 18 juni 

tussen 10.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom op Hoeve Kazan.

De voorbereidingen voor de open dag zijn in volle gang! Natuurlijk hebben we weer het ontmoetingsplein in de hooiberg: lekker genieten van koffie, thee en taart en bijkletsen met vrienden of gewoon met andere mensen die er zijn! In de winkel worden er wat nieuwe producten geïntroduceerd (en geproefd!). De Agrarische Natuurvereniging Hollandse Venen is present, er zijn kuikentjes, konijnen en geiten. Voor de inwendige mens wordt natuurlijk ook gezorgd. Er is een ook kinderprogramma, zodat de kleintjes zich ook lekker kunnen vermaken met knutselen, tekenen, etc. De imker zal een en ander vertellen over bijenhouden bij de nieuwe bijenstal op de boerderij. ’s Middags komt er een accordeoniste de middag opluisteren met Franse chansons.

Het programma wordt nog aangevuld met allerhande andere leuke, lekkere, interessante dingen! We doen binnenkort weer een update!

 

 

Een nieuw jaar!

hoorn RouloulEen nieuw jaar ligt weer voor ons. Als een ongeschreven bladzijde wacht zij verwachtingsvol op wat komen gaat. We zijn benieuwd wat dit jaar ons weer gaat brengen. Goede voornemens gemaakt, een nieuwe agenda ligt klaar…klaar voor de start… Veel blogs hopelijk dit jaar met verhalen over de koeien en de schapen en andere belevenissen op de boerderij, het landleven en alle ontwikkelingen die met de seizoenen gaan. We gaan natuurlijk door met het verkopen van het lekkere en biologische vlees van onze koeien en lammeren. Misschien wel een assortimentsuitbreiding met mooie producten in de winkel… De vergaderruimte, keuken en appartementen moeten ook eindelijk af. Keuzes en afwegingen maken. We gaan ons vast prima vermaken dit jaar!

Afgelopen zaterdag gingen we wat koeien verhuizen in de stal. De twee oudste dames mochten weer bij elkaar in het hok. Hoewel ze buiten de rangorde precies weten, was het nu weer even aftasten. En dit ging wel heel erg letterlijk… De gehoornde dames moesten dus even de rangorde bepalen met hun hoorns, we hoorden krak en vonden een afgebroken hoorn van een van de dames..Rouloul had de rangorde gewonnen, maar wel ten koste van haar ene hoorn… brrr. Een zachte hoorn (waar het leven in zit) bleef zitten en bloedde een beetje… maar dit stopte snel. Dit overgebleven deel verhoornd weer snel. Ze had er niet echt last van gelukkig. De rest van de verhuizing verliep zonder problemen.

Afgelopen zondag heb ik nog een keer varoa bestrijding gedaan bij de bijen. De varoa is een soort mijt die voor ernstige verzwakking van het volk kan zorgen. Dit willen we niet hebben natuurlijk! Kon ik gelijk even kijken hoe het met ze ging. Normaal zijn ze in de winterperiode erg inactief (ze houden geen winterslaap, ze zorgen dat de koningin warm en gevoed blijft, zodat deze in het vroege voorjaar weer eitjes kan leggen). Maar omdat het nu zo warm is, blijven de bijen vliegen. Dit kost natuurlijk veel meer energie dan het stilzitten. Gelukkig hadden ze op een volk na genoeg eten, een van de volkeren wordt nog een keer bij gevoed, er is immers nog geen stuifmeel te halen (hoewel, de eerste sneeuwklokjes heb ik al gezien). Omdat het toch warmer was dan ik dacht (onder de 5C vliegen ze niet) waren de bijen actiever dan ik hoopte: een bij raakte verstrikt in mijn trui en ik werd geprikt in mijn hals: au!

 

Feestdagen

De feestdagen komen er al weer aan. Sterker nog, Sinterklaas en zijn Pieterbaasjes zijn alweer uit het land. Het is druilerig weer, echt tijd om even te mijmeren over het afgelopen jaar. Of… te denken aan wat we gaan eten met kerst, en met wie? Met vrienden? Met familie? Een lekker traditioneel kerstdiner zodat je uren in de keuken stresst, een lekker mooi stuk vlees waarbij de oven het meeste werk doet, of toch gezellig  gourmetten? Laat ik me verrassen door aan te schuiven bij familie, of toch heft in eigen hand en zelf aan de slag! Enfin, voor de mooie ribstukken, lamsbouten, heerlijke entrecotes of heerlijk vlees voor de gourmet (of fondue) kun je natuurlijk bij ons terecht. We hebben de winkel extra lang en veel open, zodat je niet op een holletje nog naar ons hoeft te komen. Bezorgen doen we ook in de week voor de kerst, en een bestelling bij een van de afhaalpunten ophalen kan natuurlijk ook. Voor alle klanten een lekkere kerst attentie en de beste wensen voor de feestdagen.

Bestellen was nog niet zo makkelijk: op de nieuwe site kun je nu heel gemakkelijk je bestelling plaatsen, niet meer onnodig overtypen of andere capriolen, nee gewoon via het bestelformulier. We hopen dat u er makkelijk mee uit de voeten kunt!

Update

johnroulkleinHet is alweer even geleden dat ik de website heb bijgewerkt… Meer dan een jaar…

Inmiddels is onze dochter Sarah geboren. Wat een prachtig geschenk, wat een geluk. Het is geweldig! Ze is nu ruim een half jaar en we beginnen ons ritme te krijgen…

Schept ook weer meer ruimte voor dingen die wel al heel lang op het lijstje staan, maar eigenlijk iedere keer onderaan blijven bungelen, “komt morgen wel”. U herkent dit vast.

Inmiddels hebben alle koeien hun kalfje gekregen, 16 gezonde kalfjes mochten wij weer verwelkomen. De hele bups loopt buiten, het is een hele koppel zo. Ioliet, onze nieuwe stier, geniet van de aandacht van zijn nieuwe harem. Ze hadden het warm afgelopen week, gelukkig is het weer ‘beter’ weer geworden.

De schapen lopen ook lekker buiten. De lammetjes zijn in maart geboren, alles zonder al te veel problemen, de meeste schapen doen het zelf (zoals het hoort). De lammeren zijn ook al ingeschreven in het Zwartbles Stamboek. De zwartbles heeft een specifieke aftekening. Zwarte bles op de kop, zwarte voorpoten, witte achtersokjes, en een klein wit puntje aan de staart. Bij inschrijving wordt er gekeken in hoeverre de aftekening klopt of juist afwijkt van dit uitgangspunt. Aan de hand van de uitgangspunten van het stamboek, worden ze gekeurd. Op 3 lammetjes na zijn ze allemaal ingeschreven, zelfs 25% had de score AA (=het stamboek ideaal). Daar waren we natuurlijk wel blij mee!

Het winkelassortiment is weer wat verder uitgebreid. Van de biologische geitenboerderij in Weteringbrug hebben we heerlijke zachte geitenkaas op olie met kruiden (lekker voor in de sla en doet het ook goed in pompoensoep) en harde geitenkaas (jong) in stukken van ongeveer 300 gram.

Van de Dinkelhoeve (Heemstede) hebben we biologisch ijs: vanille, chocolade, hazelnoot en biscotto (met stukjes koek): zacht en niet te zoet! In verpakkingen van 500 ml. We hebben alle smaakjes al voorgeproefd: nog niet een favoriet te noemen, maar ander ijs komt er niet meer in bij ons.

Binnenkort hebben we ook honing van eigen bijen. Het is al geslingerd, staat nu te rusten en dan moeten we heb nog in potjes doen. Met de bijen gaat het dus erg goed! Ik had 3 volken in de winter, nu heb ik er al 7! Ze zijn aardig aan het uitbreiden geweest afgelopen tijd. Gelukkig helpt een ervaren imker ons met de bijen!

Inmiddels zijn de eerste lammeren al geslacht en liggen in de vriezer. We hebben het natuurlijk ook al geproefd: heerlijk! Lekker zacht en vol van smaak! Nu ook lamsbiefstukjes en rack. De organen, inclusief tongetjes hebben we ook voor de liefhebbers.

We hebben bijna vakantie van ons werk buiten de deur, heerlijk, 4 weken alleen maar thuis. We hebben flink wat op ons to do lijstje staan, dus we zullen ons niet vervelen. We willen in ieder geval de parkeerplaats gaan opknappen, verbeteren en uitbreiden zodat dit wat gemakkelijker gaat!

De winkel blijft gedurende de hele zomer gewoon open op vrijdagmiddag en zaterdag.

Open dag en meer!

Open dag: zaterdag 21 juni Lekker naar de Boer.
We zijn bezig met de laatste voorbereidingen voor de open dag. Op zaterdag 21 juni as. zetten we weer de deuren wijd open en bent u weer van harte welkom op Hoeve Kazan. Ook dit jaar heb ik weer een aantal mensen gevraagd de open dag te versterken. U kunt onder andere het volgende verwachten:
 – Rondleiding en uitleg hoe we op Hoeve Kazan werken aan het begrip duurzaamheid
 – Proeverijen van eigen producten
 – Koffie en taart in de hooiberg om gezellig bij te praten, zitjes op het erf, struinen door de boomgaard
 – De Groene Hart Marktwagen staat er met de allerlekkerste streekproducten
 – Een uitgebreid kinderprogramma voor alle leeftijden (bijenhotels maken, boerderijmemory, etc.)
 – Op de zolder is Paula Spoelstra weer vertegenwoordigd met haar prachtige etsen en andere kunstvormen: www.paulaspoelstra.nl. zij staat daar samen met een andere kunstenares: Marianne Schipper. Ook zij heeft zich bekwaamd in de etsen.
 – Info over bijen en bijenhouden
 – Uitleg Boer zoekt Buur

Kortom voor ieder wat wils! De open dag kunnen we natuurlijk niet alleen laten slagen, daar hebben we u bij nodig! U komt toch zeker ook?

Op www.lekkernaardeboer.nl vindt u meer adressen van biologische boeren die open dag hebben. U kunt er dan een misschien wel een paar bezoeken op route!
We zien u graag!

Update

Het is alweer half maart. De eerste lammetjes zijn alweer geboren. De teller staat op 21 lammetjes, bij 12 moeders. Nog 9 schapen te gaan, ik verwacht dat de meeste de komende week komen. De nachtrust is ver te zoeken de laatste 14 dagen, mijn wekkertje gaat rond 2.00 uur! af. Net als ik denk dat ik vroeg naar bed ga, bedenken een ooi dat zij moeten lammeren… dag goed voornemen…Nou ja de ergernis is weer zo verdwenen als er weer prachtige lammetjes geboren zijn. Moeders is zorgzaam, lammetjes staan binnen 5 minuten en ongeduldig zoeken ze, nog wankelend, naar biest. Prachtig!
Ook zijn de eerste 2 kalfjes (van de verwachte 17) geboren. Het tweede kalfje is maandag geboren, een zorgenkindje! Jambe (“Been”) zoals we hem nu noemen vertikt het om te gaan staan…Hij is kerngezond volgens de dierenarts, maar hij is gewoon te lui/ traag/you name it, om te gaan staan.. Enfin, met een hoop geduld en liefde (het is een schatje) proberen we m nu echt letterlijk op de been te krijgen. Het lijkt te lukken, maar laten we maar niet te vroeg juichen.
Het gras begint lekker te groeien, de stier met 4 jonge dames zal over een week of wat wel naar buiten gaan als het weer zo blijft zoals het nu is. De koeien volgen wat later, we willen in ieder geval dat de kalfjes binnen geboren worden en een paar weekjes oud zijn en een goede moederband hebben opgebouwd.

De actie Boer zoekt Buur loopt goed! Wel zo goed dat we de zonnepanelen gekocht hebben en nu de eerste handelingen al doen om ze zo snel mogelijk op het dak te leggen (in de loop van week 14 is nu de planning). Ongeveer 80% van het benodigde kapitaal hebben we nu via crowdfundig bij elkaar verzameld, dat is toch super!

De eerste voorbereidingen voor de open dag zijn ook al in volle gang: wat willen we en wat doen we extra, wie gaat/ kan en wil helpen etc. Schijft u het alvast in uw agenda: zaterdag 21 juni van 10.00- 17.00 uur bent u weer van harte welkom op ons prachtige bedrijf!
Vanuit Bionext wordt de verkiezing ‘Stoerste bioboerin 2014’ uitgeschreven om extra promotie aan de ‘Lekker naar de Boer’ dagen te geven. Ik ben een van de genomineerde, erg grappig. Tegen de tijd dat de verkiezing echt begint geef ik u de informatie hoe u kunt stemmen.

Laatste puntjes op de i

Terwijl de zon heel erg haar best doet om het winter eten voor de koeien nog lekkerder te maken (vanmiddag wordt het ingepakt in grote zwarte ronde balen die dan pas bij winterdag aan de koeien gegeven worden, zgn. kuilgras), heb ik een vrije dag genomen om de puntjes op de i te zetten voor de open dag zaterdag. Ik las net op weeronline dat die dag een 1 krijgt (wind, regen en 17 graden), dus daar word ik niet heel blij van, maar niets zo veranderlijk als het weer, dus tegen de tijd dat het zaterdag is, is het vast lekker open dag weer. De hele dag ontvang ik al pakjes oa van Van Eigen Erf (kookboeken) en Bionext (folders en boekjes met leuke wetenswaaridgheden). Marianne Humme van Groene Hart Catering heeft net nog haar heerlijke walnotenpesto gebracht voor in de winkel en ik ben bezig met de website weer helemaal up to date te maken. Vanmiddag bewegwijzering voor op het erf maken en uitlegvan gebouwen etc. op op A4tjes. Resteert opruimen, ramen wassen en de winkel helemaal inruimen. En natuurlijk taart bakken! U komt toch zeker ook?