Lente!

Lente!

De zon schijnt, maar buiten om de hoek van het huis waai je bijna weg, brrr… in het luwtje is het lekker! het wordt voorzichtig lente als je kijkt naar de bloemen en de bomen en het gras, heerlijke tijd!
De natuur is aan het ontwaken, de bijen zijn weer wakker en de kleine eendjes zwemmen weer in de sloot.

In de wei lopen de eerste schapen met hun lammetjes, een heerlijk gezicht! We hadden dit jaar 21 schapen om te lammeren, binnen 3 weken waren alle lammetjes geboren, gemiddeld ruim 2 lammetjes per ooi! Een vierling is goed voor het gemiddelde… Wat een mooi spul! We hadden dit jaar sterke en vitale lammetjes, het ene of andere jaar scheelt wel eens. Een paar lammetjes zijn aan de fles (moeder niet topfit na geboorte en de 4ling). Sarah en Carlijn vinden dit geweldig leuk om te doen natuurlijk, ze kibbelen al wie ‘Feetje’ en ‘Witbeen’ mag geven. Af en toe was het even zweten met uitleg rondom de geboorte van de lammetjes waar ze soms met hun neus bovenop stonden. Wat vertel je wel en niet en hoe vertel je het. De kleuterklas waar Sarah tegenwoordig al naar toe gaat is een paar weken geleden ook de lammetjes komen kijken. Ze keken hun ogen uit! Voor herhaling vatbaar dus.

Ook in de koeienstal begint het jonge grut te komen. Er zijn al 8 kalfjes geboren. Allemaal gezonde sterke dieren. Bij twee koeien ging het niet helemaal vanzelf (de geboortes gingen te snel) en kwam na de geboorte van de kalfjes de veearts er nog even aan te pas. Altijd even peentjes zweten, onze koeien houden niet van de veearts en dan is het gelijk onrustig in de stal. Gelukkig ging en gaat alles nu weer goed met de koeien en de kalfjes! Het zijn bijna allemaal stiertjes. Afgelopen woensdag is Jaguar de stier toch nog even naar buiten gegaan met een paar vaarzen die nog niet gekalfd hebben. Over een paar weken komt de nieuwe stier.. Napalm (beetje gekke naam, dus misschien veranderen we deze nog)…

Morgen vragen we Gods zegen over de dieren en het weideseizoen. Pastor van Aarle komt de koeien en schapen en het jonge spul zegenen. We beginnen met een gebed en lopen dan de stal (en eventueel weiland als de dieren voor zijn) in. Je bent van harte uitgenodigd om er bij te zijn! Om 10.00 starten we. Na afloop is er koffie en wat lekkers en tijd voor gezellig napraten. Welkom!

Volgende week is het pasen. Mooie gelegenheid om weer een gezellige maaltijd met elkaar te nuttigen. Ik heb nog een paar mooie stukken (startstuk, wang, haas, lamsbout) in de vriezer! Met de Pasen delen we weer een fijn presentje als lentegroet uit!

Zaterdag 27 april is het koningsdag, dan is de winkel gesloten. We hebben vrijdag 26 april het heerlijke brood dat we anders op zaterdag hebben.

Proeverij en open monumentendag

Altijd al willen weten waarom onze boerderij Kazan heet? En waarom er meer boerderijen in Nieuwveen een Russische naam hebben? En hoe oud de boerderij is? En welke bouwstijl het is en of er in al die tijd de boerderij nog origineel is?

Zaterdag is het open monumentendag en wij doen dit jaar ook mee! U bent van harte welkom om de historie van Hoeve Kazan en de andere Russische boerderijen te ontdekken! De koffie staat klaar en de appeltaart met appels uit eigen boomgaard is vers voor u gebakken!

We organiseren tegelijkertijd een proeverij, met allemaal heerlijke dingen uit de boerderijwinkel, we hebben ons assortiment uitgebreid met heerlijke groente en nog lekkerder biologisch brood! Ik maak een paar lekkere vleesgerechtjes (waaronder een heerlijke runderstoofpot en lamsbout). En er is geitenkaas, onkruidenboters en appelmoes uit eigen boomgaard! Smullen maar!

Ik zie u zaterdag!

Schrijf je nu in voor het 2de Benefiet voor de Kieviet!

Vanmorgen om 7.00 stond ik al in de tuin te schoffelen en te harken. Heerlijk genieten van het mooie weer en het gekwetter van de vogels. We hebben sinds vorige zomer zoals u weet een prachtig ruime parkeerplaats gekregen, maar er moesten nog wat puntjes op de i gezet worden. De beukenhaag is voor een groot deel geplant en ook de grote tuin heeft een bestemming: bloemenpluk-, bijen-, vlinder- en groentetuin. Het ziet er nu nog een beetje recht en aangeharkt uit, met kaarsrechte paadjes en keurig op afstand bemeten bloemen (deels uit het tuincentrum, deels moet nog opkomen want is gezaaid), maar dat zal naar verloop van tijd wat wilder en lekker fleurig worden!

Zaterdag 23 juni as houden we ons 2de Benefiet voor de Kieviet. Een heerlijk culinaire polder BBQ waarvan de opbrengst naar een mooi weidevogelproject in deze Bovenkerkerpolder gaat: de weidevogelboulevard!

Het gaat nog steeds slecht met de weidevogels in Nederland, maar in de Bovenkerkerpolder, tussen Amstelveen en Uithoorn houden we met alle boeren het hoofd koel en zorgen voor een zo optimaal mogelijk leefklimaat voor de verschillende weidevogelsmet buitengewoon goede resultaten! Laat maaien, hoog water, ander gras met meer bloemen, er zijn tal van mogelijkheden. Die maatregelen vragen een investering in tijd of geld, of een combi van beiden…Vorig jaar hadden we de eerste Benefiet georganiseerd en dat was een groot (en heerlijk) succes! Tijd voor herhaling, maar net in een ander jasje!

Samen met de weidevogelexpert lopen we een korte ronde door de prachtige polder, in de tussentijd zal Martijn Postma van Boerin & De Kok de BBQ aansteken. We laten ons door hem en collega’s verrassen met mooie kleine gerechtjes en heerlijkheden! We toasten op de toekomst van de weidevogels en hebben mooie gesprekken!

De investering voor deze heerlijke avond en daarmee direct een investering in de weidevogelboulevard bedraagt € 40,- p.p. incl. drankjes. U kunt zich via info@hoevekazan.nl of telefonisch opgeven. Vragen of speciale dieetwensen: bel of app 06-12910286. Aanvang 18.00 uur, eindtijd rond 22.00 uur, maar reserveer de oppas gerust een uurtje langer J.

Sinds afgelopen week hebben we weer verse groente in de winkel. Deze worden gekweekt door David van Kwekerij Ekologisch, een prachtige biologische tuinderij in Roelofarendsveen! Een wisselend, maar divers en zeer smaakvol assortiment is er iedere vrijdagmiddag en zaterdag te vinden in onze boerderijwinkel (het meeste staat vrijdagochtend nog in de tuin, verser krijg je het niet). Op Facebook bericht ik einde van de vrijdagochtend even wat ik heb. Als u ons ‘liked’ en ‘volgt’, dan komt het vanzelf bij u in beeld.

 

Zet u het alvast in uw agenda: zaterdag 8 september hebben we een familiedag van Hoeve Kazan. U bent van harte uitgenodigd voor deze dag! Het programma volgt, het wordt erg leuk en vooral lekker! Neemt u uw familie en vrienden mee? Wij zijn druk met voorbereiding, de winkel krijgt een make over, het assortiment wordt verder uitgebreid, en ik ben recepten aan het uitproberen voor een lekkere proeverij!

Tevens: iedere laatste zaterdag van de maand een lekker boergondisch aanschuifdiner! Meer info volgt, houdt de website in de gaten!

Kerstproeverij met heerlijke producten van Hoeve Kazan

De tijd vliegt voorbij en drukte alom. Sinterklaas is net het land uit, de kerstborrels staan alweer op je te wachten. De laatste afrondingen op het werk, want het moet nog ‘ff’ af, een vergadering moet nog even ingepland worden voor het einde van het jaar…

En ondertussen spookt die vraag in je hoofd ‘wat eten we met kerst’? En met wie? Zijn we gezellig samen, of met de familie, of een grote groep vrienden… wat zet ik op tafel? En o ja, ik wil ook niet de hele dag in de keuken staan…

Laat je verrassen en inspireren bij de ‘kerstinspiratiemiddag’ bij Hoeve Kazan. We maken een paar feestelijke vleesgerechtjes die u kunt proeven.

Stoofpannetje van biologisch vlees

Een heerlijke stoofpot, carpaccio, een soepje, rosbief…. of toch iets met lamsvlees? Een mooie bout (of een stukje daarvan)? Of een rollade? Kortom, keuze genoeg!

We hebben de afgelopen tijd ons assortiment ook verder uitgebreid met een paar mooie tafelzuren van Lepelboom. Honing van De Koning, speltpasta uit de Hoekse Waard, heerlijke olijfolies van GreenBites. De producten  zijn allemaal of biologisch of op een andere manier duurzaam geproduceerd. Ook hiervan is zaterdag te proeven!

Zaterdag 9 december ben je van harte welkom op deze proeverij.

Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er doorlopend hapjes.

De keuken is lekker warm en helemaal in kerstsferen,

                                laat u lekker verwennen door sfeer, smaak, geur en gezelligheid! 

We proberen alles op voorraad te hebben, maar zoals het gaat bij een koe: bepaalde delen zijn er beperkt dus op = dan op. De voorraad wordt voor de kerst nog aangevuld en dus hoeven we je (hopelijk) niet teleur te stellen.

Voor iedereen is er een fleurig presentje: u moet even aan het werk rond de kerst, maar dan hebben de vroege vliegende voorjaarsvriendjes er heel veel aan!

De openingstijden rond de kerstdagen en oud& nieuw:

  • donderdag 21 december 13.00 – 17.00 uur
  • vrijdag 22 december 13.00 – 17.00 uur
  • zaterdag 23 december 9.00 – 17.00 uur.
  • vrijdag 29 december gesloten,
  • zaterdag 30 december 9.30 – 15.00 uur: de koffie staat klaar met lekkere oliebollen!

Vakantietijd

Heerlijk, het is vakantietijd. Het weer werkt niet erg mee, hoewel we niet echt mogen klagen! Afgelopen week hebben we nog wat gras gewonnen voor de winter. De koeien lopen lekker buiten, de schapen en lammeren zijn vandaag gescheiden van elkaar, ze zijn opmerkelijk rustig…

We hebben de afgelopen week hard gewerkt! De parkeerplaats is helemaal opgeknapt en uitgebreid. Het is echt supermooi geworden, we zijn er helemaal trots op! Vandaag en morgen gaan we het hek erom heen plaatsen. De beukenhaag kan pas in oktober worden geplaatst. Ook komt er een hek en een bruggetje naar de boomgaard, zodat deze bereikbaar is om even in te lopen of binnenkort: appels te plukken.

Vanaf afgelopen week kunt u op de site overdevloerbijdeboer.com stemmen op onze boerderij, we willen kans maken op een mooie make over van onze boerderijwinkel. Deze is natuurlijk prachtig in de basis en we zijn er zeker trots op, maar we willen net een stapje meer, mooier, beter, fijner.. Een verbinding met de mooie keuken zou geweldig zijn! Meer ruimte voor nog meer lekkere streekproducten maar ook: lekker koffie drinken, krantje lezen, streekboodschappen doen, ff rondje buiten over het erf.

Op dit moment wordt er ook hard gewerkt achter de schermen aan een nieuw jasje voor Hoeve Kazan, spannend en ook erg leuk om weer zo intensief bezig te zijn met ons bedrijf.

Onlangs had ik het eerste ‘Benefiet voor de Kieviet georganiseerd. Een heerlijk diner met streekproducten gemaakt door Martijn Postma (Boerin & De Kok) ten behoeve van de weidevogels! De Vogelbescherming vond het zo’n goed initiatief, dat ze de opbrengst hebben verdubbeld! Maar liefst € 1.200 mochten we overhandigen aan de voorzitter van de Agrarische Natuur Vereniging Amstelland voor een mooi weidevogelproject. Fijn om te organiseren en fijn dat er zo’n mooi bedrag is opgehaald! Het was een zeer geslaagde avond, met zeker een vervolg voor volgend jaar!

De resultaten waren van het weidevogelseizoen waren wisselend: goed gaat het met de grutto’s: bijna 140 broedparen, met een uitkomst% van 75%. Predatie is een grote tegenvaller… vossen, buizerd, sperwer, bunzing. Slecht gaat het met de kievit… ze broeden wel, maar de uitkomsten zijn dramatisch. De adviseurs buigen zich over probleem en oplossing. Volgend jaar andere aanvullende maatregelen nemen?

Nog even een kleine noot: de winkel is op vrijdag 4 augustus en op vrijdag 11 augustus gesloten! De zaterdagen zijn we wel gewoon geopend!

 

Open dag 2016

Ineens realiseer ik me dat op de website nog geen aandacht is geweest voor de open dag van zaterdag 18 juni. Er stond nog gelukkig nieuwjaar… Nou, het is duidelijk alweer even geleden dat ik me kon wagen aan een nieuw blog of nieuwsitem. Af en toe op Facebook plaats ik een update als ik er aan denk: te weinig, het zit duidelijk nog niet helemaal in het systeem. Nu ook weer bedenken welke handelingen ik moet doen om dingen op de site te veranderen en plaatsen, etc.

Open Dag (Lekker naar de Boer) zaterdag 18 juni 

tussen 10.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom op Hoeve Kazan.

De voorbereidingen voor de open dag zijn in volle gang! Natuurlijk hebben we weer het ontmoetingsplein in de hooiberg: lekker genieten van koffie, thee en taart en bijkletsen met vrienden of gewoon met andere mensen die er zijn! In de winkel worden er wat nieuwe producten geïntroduceerd (en geproefd!). De Agrarische Natuurvereniging Hollandse Venen is present, er zijn kuikentjes, konijnen en geiten. Voor de inwendige mens wordt natuurlijk ook gezorgd. Er is een ook kinderprogramma, zodat de kleintjes zich ook lekker kunnen vermaken met knutselen, tekenen, etc. De imker zal een en ander vertellen over bijenhouden bij de nieuwe bijenstal op de boerderij. ’s Middags komt er een accordeoniste de middag opluisteren met Franse chansons.

Het programma wordt nog aangevuld met allerhande andere leuke, lekkere, interessante dingen! We doen binnenkort weer een update!

 

 

Een nieuw jaar!

hoorn RouloulEen nieuw jaar ligt weer voor ons. Als een ongeschreven bladzijde wacht zij verwachtingsvol op wat komen gaat. We zijn benieuwd wat dit jaar ons weer gaat brengen. Goede voornemens gemaakt, een nieuwe agenda ligt klaar…klaar voor de start… Veel blogs hopelijk dit jaar met verhalen over de koeien en de schapen en andere belevenissen op de boerderij, het landleven en alle ontwikkelingen die met de seizoenen gaan. We gaan natuurlijk door met het verkopen van het lekkere en biologische vlees van onze koeien en lammeren. Misschien wel een assortimentsuitbreiding met mooie producten in de winkel… De vergaderruimte, keuken en appartementen moeten ook eindelijk af. Keuzes en afwegingen maken. We gaan ons vast prima vermaken dit jaar!

Afgelopen zaterdag gingen we wat koeien verhuizen in de stal. De twee oudste dames mochten weer bij elkaar in het hok. Hoewel ze buiten de rangorde precies weten, was het nu weer even aftasten. En dit ging wel heel erg letterlijk… De gehoornde dames moesten dus even de rangorde bepalen met hun hoorns, we hoorden krak en vonden een afgebroken hoorn van een van de dames..Rouloul had de rangorde gewonnen, maar wel ten koste van haar ene hoorn… brrr. Een zachte hoorn (waar het leven in zit) bleef zitten en bloedde een beetje… maar dit stopte snel. Dit overgebleven deel verhoornd weer snel. Ze had er niet echt last van gelukkig. De rest van de verhuizing verliep zonder problemen.

Afgelopen zondag heb ik nog een keer varoa bestrijding gedaan bij de bijen. De varoa is een soort mijt die voor ernstige verzwakking van het volk kan zorgen. Dit willen we niet hebben natuurlijk! Kon ik gelijk even kijken hoe het met ze ging. Normaal zijn ze in de winterperiode erg inactief (ze houden geen winterslaap, ze zorgen dat de koningin warm en gevoed blijft, zodat deze in het vroege voorjaar weer eitjes kan leggen). Maar omdat het nu zo warm is, blijven de bijen vliegen. Dit kost natuurlijk veel meer energie dan het stilzitten. Gelukkig hadden ze op een volk na genoeg eten, een van de volkeren wordt nog een keer bij gevoed, er is immers nog geen stuifmeel te halen (hoewel, de eerste sneeuwklokjes heb ik al gezien). Omdat het toch warmer was dan ik dacht (onder de 5C vliegen ze niet) waren de bijen actiever dan ik hoopte: een bij raakte verstrikt in mijn trui en ik werd geprikt in mijn hals: au!

 

Feestdagen

De feestdagen komen er al weer aan. Sterker nog, Sinterklaas en zijn Pieterbaasjes zijn alweer uit het land. Het is druilerig weer, echt tijd om even te mijmeren over het afgelopen jaar. Of… te denken aan wat we gaan eten met kerst, en met wie? Met vrienden? Met familie? Een lekker traditioneel kerstdiner zodat je uren in de keuken stresst, een lekker mooi stuk vlees waarbij de oven het meeste werk doet, of toch gezellig  gourmetten? Laat ik me verrassen door aan te schuiven bij familie, of toch heft in eigen hand en zelf aan de slag! Enfin, voor de mooie ribstukken, lamsbouten, heerlijke entrecotes of heerlijk vlees voor de gourmet (of fondue) kun je natuurlijk bij ons terecht. We hebben de winkel extra lang en veel open, zodat je niet op een holletje nog naar ons hoeft te komen. Bezorgen doen we ook in de week voor de kerst, en een bestelling bij een van de afhaalpunten ophalen kan natuurlijk ook. Voor alle klanten een lekkere kerst attentie en de beste wensen voor de feestdagen.

Bestellen was nog niet zo makkelijk: op de nieuwe site kun je nu heel gemakkelijk je bestelling plaatsen, niet meer onnodig overtypen of andere capriolen, nee gewoon via het bestelformulier. We hopen dat u er makkelijk mee uit de voeten kunt!

Update

johnroulkleinHet is alweer even geleden dat ik de website heb bijgewerkt… Meer dan een jaar…

Inmiddels is onze dochter Sarah geboren. Wat een prachtig geschenk, wat een geluk. Het is geweldig! Ze is nu ruim een half jaar en we beginnen ons ritme te krijgen…

Schept ook weer meer ruimte voor dingen die wel al heel lang op het lijstje staan, maar eigenlijk iedere keer onderaan blijven bungelen, “komt morgen wel”. U herkent dit vast.

Inmiddels hebben alle koeien hun kalfje gekregen, 16 gezonde kalfjes mochten wij weer verwelkomen. De hele bups loopt buiten, het is een hele koppel zo. Ioliet, onze nieuwe stier, geniet van de aandacht van zijn nieuwe harem. Ze hadden het warm afgelopen week, gelukkig is het weer ‘beter’ weer geworden.

De schapen lopen ook lekker buiten. De lammetjes zijn in maart geboren, alles zonder al te veel problemen, de meeste schapen doen het zelf (zoals het hoort). De lammeren zijn ook al ingeschreven in het Zwartbles Stamboek. De zwartbles heeft een specifieke aftekening. Zwarte bles op de kop, zwarte voorpoten, witte achtersokjes, en een klein wit puntje aan de staart. Bij inschrijving wordt er gekeken in hoeverre de aftekening klopt of juist afwijkt van dit uitgangspunt. Aan de hand van de uitgangspunten van het stamboek, worden ze gekeurd. Op 3 lammetjes na zijn ze allemaal ingeschreven, zelfs 25% had de score AA (=het stamboek ideaal). Daar waren we natuurlijk wel blij mee!

Het winkelassortiment is weer wat verder uitgebreid. Van de biologische geitenboerderij in Weteringbrug hebben we heerlijke zachte geitenkaas op olie met kruiden (lekker voor in de sla en doet het ook goed in pompoensoep) en harde geitenkaas (jong) in stukken van ongeveer 300 gram.

Van de Dinkelhoeve (Heemstede) hebben we biologisch ijs: vanille, chocolade, hazelnoot en biscotto (met stukjes koek): zacht en niet te zoet! In verpakkingen van 500 ml. We hebben alle smaakjes al voorgeproefd: nog niet een favoriet te noemen, maar ander ijs komt er niet meer in bij ons.

Binnenkort hebben we ook honing van eigen bijen. Het is al geslingerd, staat nu te rusten en dan moeten we heb nog in potjes doen. Met de bijen gaat het dus erg goed! Ik had 3 volken in de winter, nu heb ik er al 7! Ze zijn aardig aan het uitbreiden geweest afgelopen tijd. Gelukkig helpt een ervaren imker ons met de bijen!

Inmiddels zijn de eerste lammeren al geslacht en liggen in de vriezer. We hebben het natuurlijk ook al geproefd: heerlijk! Lekker zacht en vol van smaak! Nu ook lamsbiefstukjes en rack. De organen, inclusief tongetjes hebben we ook voor de liefhebbers.

We hebben bijna vakantie van ons werk buiten de deur, heerlijk, 4 weken alleen maar thuis. We hebben flink wat op ons to do lijstje staan, dus we zullen ons niet vervelen. We willen in ieder geval de parkeerplaats gaan opknappen, verbeteren en uitbreiden zodat dit wat gemakkelijker gaat!

De winkel blijft gedurende de hele zomer gewoon open op vrijdagmiddag en zaterdag.