Gezond & 100% grasgevoerd

Onze Limousins worden 100% grasgevoerd. Het vlees is dus ook 100% gras-gevoerd (of grassfed). ? Krijgen niet alle koeien gras dan? En is er een verschil in smaak? Waarom voeren wij alleen maar gras?

Gras is het koe eigen dieet. Gras, kruiden, klaver, noem maar op, boordevol goede aminozuren en vitaminen etc. Koeien eten graag gras, vers in de zomer in het weiland en in de winter hoogwaardig ingekuild gras. Alleen… koeien worden alleen niet zo snel dik van alleen gras eten… daarom krijgen bijna alle koeien er mais, soja en andere dikmakers om maar zo snel mogelijk een biefstukje te hebben van die koe.

Onze Limousins krijgen dus alleen maar gras te eten uit onze kruidenrijke weilanden, daar groeien ze wat langzamer van, maar deze groeivertraging weegt niet op tegen de voordelen:

  • Smaak! Het vlees krijgt een veel rijkere, diepere smaak van zichzelf, zodat je niet veel kruiden, peper en zout hoeft te gebruiken. Het vlees op zich is smaakvol genoeg van zichzelf!
  • Gezondheid voor de mens! Onderzoeken tonen aan dat grassfed vlees veel rijker is aan Omega 3 dan niet grassfed vlees, heeft een hoger CLA gehalte en hoger vitamine A en E.  Grasgevoerd vlees bevat waarschijnlijk 2 tot 4 keer meer omega-3 vetzuren dan vlees van graangevoerde dieren. Omega-3 vetzuren spelen een vitale rol in het lichaam. Omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met een verminderde kans op hoge bloeddruk en hartproblemen.
  • Milieu! Voor het produceren van mais, soja, etc., worden kuubs schaars water verbruikt. Bovendien kan er op de gronden waar mais en zo geteeld wordt, veel beter een gewas geteeld worden wat direct voor menselijke consumptie beschikbaar is. En er hoeft geen oerwoud gekapt te worden!
  • Gezondheid voor het dier! Een koe is gemaakt om gras (en kruiden) te eten. Door alleen gras (en kruiden) te eten, zijn de koeien in balans. Hierdoor zijn ze minder snel ziek en hoeven ze geen behandeling met bijvoorbeeld antibiotica.

 

Vlees van onze Limousins past ook perfect in een gezond dieet en sluit naadloos aan bij levensstijlen waarbij gezond en natuurlijk eten voorop staat, zoals Paleo en Weston Price.