Een nieuw jaar!

hoorn RouloulEen nieuw jaar ligt weer voor ons. Als een ongeschreven bladzijde wacht zij verwachtingsvol op wat komen gaat. We zijn benieuwd wat dit jaar ons weer gaat brengen. Goede voornemens gemaakt, een nieuwe agenda ligt klaar…klaar voor de start… Veel blogs hopelijk dit jaar met verhalen over de koeien en de schapen en andere belevenissen op de boerderij, het landleven en alle ontwikkelingen die met de seizoenen gaan. We gaan natuurlijk door met het verkopen van het lekkere en biologische vlees van onze koeien en lammeren. Misschien wel een assortimentsuitbreiding met mooie producten in de winkel… De vergaderruimte, keuken en appartementen moeten ook eindelijk af. Keuzes en afwegingen maken. We gaan ons vast prima vermaken dit jaar!

Afgelopen zaterdag gingen we wat koeien verhuizen in de stal. De twee oudste dames mochten weer bij elkaar in het hok. Hoewel ze buiten de rangorde precies weten, was het nu weer even aftasten. En dit ging wel heel erg letterlijk… De gehoornde dames moesten dus even de rangorde bepalen met hun hoorns, we hoorden krak en vonden een afgebroken hoorn van een van de dames..Rouloul had de rangorde gewonnen, maar wel ten koste van haar ene hoorn… brrr. Een zachte hoorn (waar het leven in zit) bleef zitten en bloedde een beetje… maar dit stopte snel. Dit overgebleven deel verhoornd weer snel. Ze had er niet echt last van gelukkig. De rest van de verhuizing verliep zonder problemen.

Afgelopen zondag heb ik nog een keer varoa bestrijding gedaan bij de bijen. De varoa is een soort mijt die voor ernstige verzwakking van het volk kan zorgen. Dit willen we niet hebben natuurlijk! Kon ik gelijk even kijken hoe het met ze ging. Normaal zijn ze in de winterperiode erg inactief (ze houden geen winterslaap, ze zorgen dat de koningin warm en gevoed blijft, zodat deze in het vroege voorjaar weer eitjes kan leggen). Maar omdat het nu zo warm is, blijven de bijen vliegen. Dit kost natuurlijk veel meer energie dan het stilzitten. Gelukkig hadden ze op een volk na genoeg eten, een van de volkeren wordt nog een keer bij gevoed, er is immers nog geen stuifmeel te halen (hoewel, de eerste sneeuwklokjes heb ik al gezien). Omdat het toch warmer was dan ik dacht (onder de 5C vliegen ze niet) waren de bijen actiever dan ik hoopte: een bij raakte verstrikt in mijn trui en ik werd geprikt in mijn hals: au!